Методологічні підходи до оцінки рівня економічної безпеки країни - Харазішвіли, Ю.М. (Наука та наукознавство, 2014)
Проанализированы и обобщены теоретические подходы к интегральной оценке уровня экономической безопасности государства и разработана усовершенствованная методология оценки, которая устраняет выявленные недостатки. Подробно рассмотрены основные проблемы интегральной оценки и предложены пути их решения. Предложенная методология интегральной оценки уровня экономической безопасности отличается использованием мультипликативной формы интегрального индекса; содержит ряд дополнительных новейших индикаторов; одновременным нормированием индикаторов и их пороговых значений по единой нормирующей функции; обоснованием вектора пороговых значений и формализованным определением весовых коэффициентов, что позволяет сравнивать в одном масштабе динамику интегрального индекса с интегральными пороговыми значениями, то есть корректно идентифицировать состояние экономической безопасности. Проаналізовано та узагальнено теоретичні підході щодо інтегрального оцінювання рівня економічної безпеки держави та розроблено удосконалену методологію оцінювання, яка усуває визначені недоліки. Детально розглянуто основні проблеми інтегрального оцінювання та запропоновано їх вирішення. Запропонована методологія інтегрального оцінювання рівня економічної безпеки відрізняється використанням мультиплікативної форми інтегрального індексу, містить низку додаткових новітніх індикаторів, одночасним нормуванням індикаторів та їхніх порогових значень за єдиною нормуючою функцією, обґрунтуванням вектору порогових значень та формалізованим визначенням вагових коефіцієнтів, що дає можливість порівнювати в одному масштабі динаміку інтегрального індексу з інтегральними пороговими значеннями, тобто коректно ідентифікувати стан економічної безпеки. Theoretical approaches to integral evaluation of the economic security of a country are analyzed, an improved evaluation methodology is developed, which eliminates the defects found in earlier approaches. Essential problems of integral evaluation are scrutinized and their solutions are proposed. The integral evaluation methodology, proposed by the author, has the following brand new features: use of the multiplicative form of the integral index, use of a series of supplementary brand new indicators, parallel normalization of indicators and their threshold values by a single normalizing function, substantiation of the vector of threshold values and formalized determination of weight coefficients, which allows to compare, in one scale, the integral index dynamics and integral threshold values, that is, to correctly identify the economic security performance.