Альтернативні моделі оптимального розвитку виробничих систем в умовах невизначеності - Боровська, Т.М.; Северілов, П.В.; Хомин, Є.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2014)
Запропоновано новий підхід до побудови математичних моделей функціонування і розвитку виробничих систем, як цілісних систем моделей, які призначено для розрахунків майбутнього стану на базі існуючих технологій і продуктів виробництва, а також для досліджень на моделях виробництв, які тільки створюються. Створено систему моделей на базі трирівневої декомпозиції: структурної, функціональної і редукційної. Розроблено ряд робочих моделей для задач оптимального функціонування і розвитку виробничих систем. Ці моделі відносяться до різних структурних класів моделей функціонування і розвитку: моделі оптимального розвитку на базі варіаційної задачі розвитку з інтегральним критерієм першого роду і невизначеностями, заданими статистичними характеристиками; моделі функціонування і розвитку системи виробників деякого сегменту виробництва, в середовищі якої знаходиться виробнича система, що досліджується, а невизначеності генеруються активним оточенням. Результати моделювання відтворюють відомі характеристики реальних виробничих систем. Предложен новый подход к построению математических моделей ункционирования и развития производственных систем, как целостных систем моделей, которые предназначены для расчетов будущего состояния на базе существующих технологий и продуктов производства, а также для исследований на моделях производств, которые только создаются. Система моделей создана на базе трехуровневой декомпозиции: структурной, функциональной и редукционной. Разработан ряд рабочих моделей для задач оптимального функционирования и развития производственных систем. Эти модели относятся к разным структурным классам моделей функционирования и развития: модели оптимального развития на базе вариационной задачи развития с интегральным критерием первого рода и неопределенностями, заданными статистическими характеристиками; модели функционирования и развития системы производителей некоторого сегмента производства, в среде которой находится исследуемая производственная система, и неопределённости генерируются активным окружением. Результаты моделирования воспроизводят известные характеристики реальных производственных систем. A new approach is proposed to the construction of mathematical models of the functioning and development of production systems as comprehensive systems of models that are designed for the calculation of the future state of the system based on existing technologies and products production as well as for research on the models of productions, which are being created. The system of models is created on the basis of the three-level decomposition: structural, functional, and reduction. These models belong to different structural classes of models of functioning and development: models of optimal development based on the variational problem of development with integral criterion of the first kind and uncertainties specified by statistical parameters; models of functioning and development of system of manufacturers of a certain production segment, in the environment where the production system under study is located, and uncertainties are generated by the active environment. The simulation results reproduce the known characteristics of real production systems.