Особенности сценарно-целевого подхода к анализу объектов действенной аналитики - Коваль, А.В.; Бойко, Ю.Д.; Волкова, Е.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2015)
Действенная аналитика на сегодняшний день входит в десятку наиболее востребованных на рынке информационных технологий. Ключевыми элементами действенной аналитики являются целенаправленность и сценарий анализа информации. Необходимость реализации сценариев анализа информации предполагает разработку обобщенного инструмента для описания различных форм взаимодействия элементов информационно-аналитической системы — инструмента обеспечения проведения действенной аналитики. Использование сценарно-целевого подхода к анализу объектов действенной аналитики дает возможность разработать такой инструмент. Процесс построения информационно-аналитической системы рассматривается как последовательность построения ее моделей для реализации сценарно-целевого подхода к анализу объектов аналитики. В качестве первой модели строится концептуальная модель информационно-аналитической системы с использованием сценарно-целевого подхода, которая раскрывает основные понятия функциональной и информационной составляющих действенной аналитики: цель, сценарий, метаописание, знания. Построение концептуальной модели рассмотрено на примере анализа ключевых факторов повышения качества жизни в регионе. Дієва аналітика на сьогодні входить до десятки найбільш затребуваних інформаційних технологій. Ключовими елементами дієвої аналітики є ціле направленість та сценарій аналізу інформації. Необхідність реалізації сценаріїв аналізу інформації передбачає розробку узагальненого інструменту для опису різноманітних форм взаємодії елементів інформаційно-аналітичної системи — інструмента забезпечення проведення дієвої аналітики. Використання сценарно-цільового підходу до аналізу об’єктів дієвої аналітики дає можливість розробити такий інструмент. Процес побудови інформаційно-аналітичної системи розглядається як послідовність побудови її моделей для реалізації сценарно-цільового підходу до аналізу об’єктів аналітики. У якості першої моделі будується концептуальна модель інформаційно-аналітичної системи з використанням сценарно-цільового підходу, яка розкриває основні поняття функціональної та інформаційної складових дієвої аналітики: ціль, сценарій, метаопис, знання. Побудову концептуальної моделі розглянуто на прикладі аналізу ключових факторів підвищення якості життя в регіоні. Actionable Analytics is one of ten trends in information technology today. Key elements of actionable analytics are purposefulness and information analysis scenarios. Realization of information analysis scenarios mandates the development of a general tool for describing the different forms of analytical information system elements interactions. Such a tool provides an implementation of actionable analytics. The usage of the scenario-goal approach to actionable analytics objects analysis gives the possibility to develop such a tool. According to the scenario-goal approach to actionable analytics objects analysis, the process of the information analytical system development is considered as the sequence of building its models. At the first stage, a conceptual model of the information analytical system is built by using a scenario-goal approach. This model describes general notions of functional and information components: the goal, scenario, meta description, and knowledge. The construction of a conceptual model is illustrated using an analysis of key factors of improving the quality of life in the region as an example.