Компромиссный метод в задачах условной оптимизации - Воронин, А.Н. (Кибернетика и системный анализ, 2013)
Розглянуто можливість одержання компромісного рішення в задачах умовної оптимізації. Проблема полягає в тому, щоб отримане рішення відбивало компроміс між суперечливими вимогами екстремізації цільової функції і виконання обмежень. Для вирішення розглянутої проблеми використовується підхід багатокритеріальної оптимізації з застосуванням нелінійної схеми компромісів. Наведено модельний приклад. The possibility of obtaining a compromise solution to constrained optimization problems is investigated. The problem is to make the solution to reflect the compromise between the conflicting requirements of the constraints and objective function extremalization. To solve the problem, multicriteria optimization with the use of the nonlinear trade-off scheme is applied. An illustrative example is given.