Моделювання впливу міжбюджетних трансфертів України на фінансування соціальної інфраструктури - Семенов, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Проведено аналiз впливу власних ресурсiв регiонiв та мiжбюджетних трансфертiв на
обсяг i стабiльнiсть фiнансування головних соцiальних програм лiнiйної та логарифмiчно-лiнiйної моделей залежностi обсягу трансфертiв вiд власних ресурсiв регiонiв та сформульовано низку гiпотез i пропозицiй стосовно оптимiзацiї системи мiжбюджетних трансфертiв. Дослiджено перерозподiльнi властивостi системи мiжбюджетних трансфертiв України щодо скорочення мiжрегiональної нерiвностi доходiв регiональних бюджетiв на одну особу за перiод 1999–2011 рокiв. Проведен анализ влияния собственных ресурсов регионов и межбюджетных трансфертов
на объемы и стабильность финансирования трех основных социальных программ: образования, здравоохранения и социальной защиты на основе исследования линейной и логарифмически-линейной моделей зависимости объемов трансферта от собственных ресурсов регионов, а также сформулирован ряд гипотез и предложений относительно оптимизации системы межбюджетных трансфертов. Исследованы перераспределительные свойства системы межбюджетных трансфертов Украины относительно сокращения межрегионального неравенства доходов региональных бюджетов на душу населения за период 1999–2011 гг. The impact of the own resources of regions and the interbudget transfers on the volumes and
the stability of the financing of three main social programs (education, health service, and social
protection) is analyzed on the basis of studies of the linear and logarithmic-linear models of the
dependence of the transfer volumes on the own resources of regions. A number of hypotheses and
proposals as for the optimization of a system of interbudget transfers are presented. The redistributive properties of the system of Ukraine’s interbudget transfers concerning a reduction of the interregional inequality of regional incomes per person for the period 1999–2011 are studied.