Експериментальне дослідження динамічного деформування структурованого геофізичного середовища - Даниленко, В.А.; Микуляк, С.В.; Поляковський, В.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Проведено експериментальне дослiдження процесiв деформування структурованого модельного середовища, утвореного елементами у виглядi куль однакового дiаметра, пiд
дiєю iмпульсного навантаження. Вiдзначається, що дiаграми деформування такого середовища залежать вiд розмiрiв елементiв структури та вiд характеру їх взаємодiї. Збiльшення розмiру структурних елементiв призводить до значного пiдвищення значень залишкових деформацiй, а змiна характеру взаємодiї шляхом додавання в середовище флюїду змiнює опуклiсть дiаграми в фазi навантаження. Також було дослiджено особливостi деформування структурованого середовища при багаторазовому навантаженнi. Встановлено, що збiльшення кратностi навантаження призводить до поступового ущiльнення середовища i пiсля 4–5 навантажень дiаграма деформування залишається незмiнною. Проведено экспериментальное исследование процессов деформирования структурированной
модельной среды, образованной элементами в виде шаров одинакового диаметра, под действием импульсной нагрузки. Показано, что диаграммы деформирования такой среды зависят
от размеров элементов структуры и от характера их взаимодействия. Увеличение размера структурных элементов приводит к значительному повышению значений остаточных деформаций, а изменение характера взаимодействия путем добавления в среду флюида меняет выпуклость диаграммы в фазе нагрузки. Также были исследованы особенности деформирования структурированной среды при многократном нагружении. Установлено, что увеличение кратности нагрузки приводит к постепенному уплотнению среды и после 4–5 нагрузок диаграмма деформирования остается неизменной. Experimental studies of the deformation of a structured model medium formed by elements in the
form of balls of the same diameter under the impulse loading are performed. It is found that the
stress-strain diagram of such medium depends on the size of structure elements and the nature
of their interaction. Increasing the size of structural elements leads to a significant growth of the
residual strain, and changing the character of interaction by adding a fluid in the medium results
in a change of the diagram convexity in the phase of loading. The deformation characteristics of a
structured medium under repeated loading are investigated. It is found that increasing the multiplicity of a load leads to a gradual consolidation of the environment. But the chart of deformations does not change after 4–5 loadings.