Регуляція рівня фенольних антиоксидантів у тканинах сої при дії саліцилової кислоти - Калачова, Т.А.; Яковенко, О.М.; Бондаренко, О.М.; Кравець, В.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено регуляцiю рiвня фенольних сполук та динамiку вiдновної активностi тканин сої (Glycine max) при дiї салiцилової кислоти. Встановлено, що обробка салiциловою кислотою спричиняє зростання загальної вiдновної активностi фотосинтетичних
тканин та пiдвищення рiвня загальних фенолiв, α- й γ-токоферолiв та флавоноїдiв.
Отриманi результати вказують на перспективнiсть використання салiцилової кислоти як iндуктора нагромадження вторинних метаболiтiв з антиоксидантним потенцiалом, що може пiдвищувати цiннiсть продуктiв з сої як природного джерела бiологiчно активних речовин. Исследована регуляция уровня фенольных соединений и динамика восстанавливающей активности тканей сои (Glycine max) при воздействии салициловой кислоты. Установлено,
что обработка салициловой кислотой приводит к росту общей восстанавливающей активности фотосинтетических тканей и повышению уровня общих фенолов, α- и γ-токоферолов и флавоноидов. Полученные результаты указывают на перспективность использования салициловой кислоты в качестве индуктора накопления вторичных метаболитов с антиоксидантным потенциалом, что может повышать ценность продуктов из сои как природного источника биологически активных веществ. The regulation of the phenolic compounds level and the dynamics of the total reducing activity of
soybean tissues (Glycine max) under the influence of salicylic acid are investigated. The treatment
by salicylic acid leads to an increase of the total reducing activity of photosynthetic tissues and the
content of total phenolic compounds, α-and γ-tocopherols and flavonoids. The results indicate the
prospects to use salicylic acid as an inducer of the secondary metabolites accumulation, which may
increase the value of soy products as a natural source of biologically active substances.