Синтез та структура фосфатів лужних металів і галію - Слободяник, М.С.; Нагорний, П.Г.; Бойко, Р.С.; Заславський, О.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Проведено дослiдження процесiв утворення кристалiчних фаз у розплавлених оксидних
системах Me₂O−P₂O₅−Ga₂O₃ (Me — Li, Na, K). Зафiксовано утворення простих та подвiйних фосфатiв лужних металiв i галiю Ga(PO₃)₃, GaPO₄, MeGaP₂O₇ (Me — Li, Na, K). Для отриманих сполук було встановлено межi мольних спiввiдношень Me₂O/P₂O₅,
концентрацiю оксиду галiю, а також температури кристалiзацiї iндивiдуальних речовин. Методами фiзико-хiмiчного аналiзу доведено їх склад, встановлено температури їх плавлення та фазових переходiв. Проведено исследование процессов образования кристаллических фаз в расплавленных оксидных системах Me₂O−P₂O₅−Ga₂O₃ (Me — Li, Na, K). Зафиксировано образование простых
и двойных фосфатов щелочных металлов и галлия Ga(PO₃)₃, GaPO₄, MeGaP₂O₇ (Me — Li, Na, K). Для полученных соединений были определены области мольных соотношений
Me₂O/P₂O₅, концентрация оксида галлия, а также температура кристаллизации индивидуальных веществ. Методами физико-химического анализа установлен их состав, температуры плавления и фазовых переходов. The study of the crystalline phase formation is carried out for molten oxide systems
Me₂O−P₂O₅−Ga₂O₃ (Me = Li, Na, K). Crystallization of simple and double phosphates of alkali
metals and gallium, GaPO₄ and MeGaP₂O₇ (Me = Li, Na, K), is observed. Ranges of Me₂O/P₂O₅
molar ratio, concentrations of gallium oxide, and the temperature of crystallization are determined for the compounds obtained. The chemical composition, temperatures of phase transitions, and melting points are studied by physical and chemical methods.