Живая клетка как компьютер общего назначения - Сергиенко, И.В.; Белецкий, Б.А.; Гупал, А.М. (Кибернетика и системный анализ, 2013)
Наведено низку аналогій між живою клітиною та комп’ютером загального призначення. Внутрішньоклітинні процеси життєдіяльності порівнюються з процесами обчислень у комп’ютері. Білки, що координують внутрішньоклітинні процеси, порівнюються з програмами на етапі виконання. Розглянуто можливість існування мови генетичного програмування, що дозволяє ефективно будувати нові гени, використовуючи наявний генетичний матеріал. A number of similarities between living cells and general-purpose computers are considered. Intracellular live processes are compared to computation processes inside a computer. Proteins coordinating intracellular processes are associated with computer programs during runtime. A possibility of the existence of a molecular programming language allowing effectively building new genes from the existing ones is considered