Стохастическая модель сообщающихся систем массового обслуживания с повторными вызовами и циклическим управлением в случайной среде - Зорин, А.В. (Кибернетика и системный анализ, 2013)
Побудовано математичну модель сполучених систем масового обслуговування за допомогою кібернетичного підходу. Конфліктні вхідні потоки першої системи та один із вхідних потоків другої системи формуються в синхронному марковському випадковому середовищі з кінцевою кількістю станів. Інший вхідний потік у другу систему утворений повторними вимогами, що поступають з першої системи. Переміщення вимоги з першої у другу систему вимагає випадкового часу. Обслуговування здійснюється в класі циклічних алгоритмів з фіксованим ритмом. With the use of cybernetic approach, a mathematical model is constructed for communicating queuing systems. Conflicting input flows of the first queuing system and one of the input flows of the second queuing system are formed in a synchronous Markov random environment with a finite number of states. The other input flow of the second queuing system consists of retrial customers arriving from the first queuing system. The transition of a customer from the first queuing system to the second queuing system takes a random amount of time. Service is performed by a cyclic algorithm with fixed durations. Работа выполнена при поддержке Российского фонда фундаментальных исследований, грант № 12-01-90409.