Макроекономічне моделювання за секторами національної економіки у програмно-аналітичному інструментарії "Макропрогноз економіки України" - Геєць, В.М.; Скрипниченко, М.І. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
У статті обґрунтовано положення, що згідно з теоретичними концепціями та аналітичними підходами до формалізації міжсекторних взаємозв’язків у сучасних економічних моделях для аналізу та оцінки досягнення стабільного і збалансованого економічного розвитку слід застосовувати матричні схеми агрегованих макроекономічних співвідношень у СНР (балансові моделі взаємозв’язку основних макроекономічних рахунків). Програмно-аналітичний інструментарій «Макропрогноз економіки України» в рамках ІАСБП виконує перевірку окремих гіпотез ефективної взаємодії бюджетної сфери з секторами національної економіки, що дає змогу здійснити прогнозні розрахунки в умовах нестабільної економічної кон’юнктури та отримати матрицю фінансових потоків для перевірки збалансованості макропрогнозу за сценарними варіантами розвитку макроекономічної ситуації в Україні. В статье обоснованы положения, что согласно теоретическим концепциям и аналитическим подходам к формализации межсекторных взаимосвязей в современных экономических моделях для анализа и оценки достижения стабильного и сбалансированного экономического развития следует применять матричные схемы агрегированных макроэкономических соотношений в СНС (балансовые модели взаимосвязи основных макроэкономических счетов). Программно-аналитический инструментарий «Макропрогноз экономики Украины» в рамках ИАСБП выполняет проверку отдельных гипотез эффективного взаимодействия бюджетной сферы с секторами национальной экономики, которая дает возможность осуществить прогнозные расчеты в условиях нестабильной экономической конъюнктуры и получить матрицу финансовых потоков для проверки сбалансированности макропрогноза за сценарными вариантами развития макроэкономической ситуации в Украине. In the article has grounded position, that in obedience to theoretical conceptions and analytical going near formalization of intersectoral intercommunications in modern economic models for analysis and estimation of achievement of stable and balanced economic development it follows to apply the matrixers of aggregate macroeconomic correlations in SNA (balance models of inter-communication of basic macroeconomic accounts). A program-analytical tool is «Macroprognosis of economy of Ukraine» within the framework IASBP executes verification of separate hypotheses of effective cooperation of budgetary sphere with the sectors of national economy which enables to carry out prognosis calculations in the conditions of the unstable economic state of affairs and get the matrix of financial flows for verification of balanced of macroprognosis after the scenario variants of development of macroeconomic situation in Ukraine.