Методичний інструментарій для прогнозування основних соціальних макропоказників у бюджетному процесі України - Соколик, М.П. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
Для обґрунтування макроекономічних і соціальних показників у бюджеті на наступний рік запропоновано модель формування доходів і витрат домогосподарств. Модель використано для оцінки і прогнозу на 2012–2015 рр. наявного доходу, середньомісячної заробітної плати, надходжень від оподаткування доходів фізичних осіб, соціальної допомоги, структури доходів і витрат відповідно до етапів розробки бюджету: на стадії бюджетної резолюції, узгодження показників за очікуваними сценаріями розвитку економіки України, в процесі змін при його виконанні. Для обоснования макроэкономических и социальных показателей в бюджете на следующий год предложена модель формирования доходов и расходов домохозяйств. Модель использована для оценки и прогноза на 2012–2015 гг. располагаемого дохода, среднемесячной заработной платы, поступлений от налогооблагаемых доходов физических лиц, социальной помощи, структуры доходов и расходов в соответствии с этапами разработки бюджета: на стадии бюджетной резолюции, согласования показателей по сценариям развития экономики Украины, в процессе изменений при его выполнении. To justify macroeconomic and social indicators in the budget for the next year, the author proposes a model of the formation of the households’ incomes and expenses. The model has been used to assess and forecast (for 2012–2015) the following indicators: disposable income, average monthly wage, revenues from taxable incomes of physical persons, social benefits and the structure of revenues and expenditures by the stage of budget formation (budget resolution, coordination of indicators in different scenarios of the development of Ukraine's economy, and changes of the budget during its execution).