Онтологічні характеристики натуральних систем - Стрижак, О.Є. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
У статті розглядаються питання щодо використання конструктивних властивостей теорії натуральних систем при проектуванні та побудові комп’ютерних онтологій у певних системах вирішення задач. Визначаються структурні компоненти онтологій, які найбільш повно можуть бути представлені у вигляді натуральних систем. Описуються механізми формування множини таксономій та ієрархій на основі певних властивостей концептів онтологій. В статье рассматриваются вопросы использования конструктивных свойств теории натуральных систем при проектировании и построении компьютерных онтологий в определенных системах решения задач. Определяются структурные компоненты онтологий, которые наиболее полно могут быть представлены в виде натуральных систем. Описываются механизмы формирования множества таксономий и иерархий на основе определенных свойств концептов онтологии. The article is devoted to the use of structural properties of the theory of natural systems in the design and construction of computer systems ontologies in specific problem solving. Identify the structural components of ontologies, which can be more fully represented in the form of natural systems. Describe the mechanisms of multiple taxonomies and hierarchies based on certain properties of ontology concepts.