Оцінка впливу бюджетно-податкової політики на динаміку макроіндикаторів економіки України - Скрипниченко, М.І.; Лебеда, Т.Б.; Авксєнтьєв, М.Ю.; Сембер, С.В. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
У статті зазначено актуальні проблеми оцінки впливу податкового регулювання на динаміку макропоказників економічного розвитку. Здійснено аналіз антикризового досвіду стосовно фіскальних механізмів макроекономічного регулювання та підходів до моделювання щодо оцінки впливу податкової політики на макроекономічну динаміку. Запропоновано методи моделювання і прогнозування динаміки макропоказників розвитку економіки України залежно від податкових та фінансових впливів та економетричну модель оцінки впливу рівня оподаткування на динаміку основних макроекономічних показників у рамках бюджетного процесу. В статье показаны актуальные проблемы оценки влияния налогового регулирования на динамику макропоказателей экономического развития. Осуществлен анализ антикризисного опыта относительно фискальных механизмов макроэкономического регулирования и подходов к моделированию оценки влияния налоговой политики на макроэкономическую динамику. Предложены методы моделирования и прогнозирования динамики макропоказателей развития экономики Украины в зависимости от налоговых и финансовых влияний и эконометрическую модель оценки влияния уровня налогообложения на динамику основных макроэкономических показателей в рамках бюджетного процесса. The article specify the actual problem of estimating the impact of tax regulation on the dynamics of macroeconomic development. The analysis of crisis experience in fiscal mechanisms of macroeconomic regulation and modeling approaches to assess the impact of fiscal policy on macroeconomic dynamics are implemented. The methods of modeling and forecasting macroeconomic development of Ukraine according to the tax and financial impacts and econometric model assessment of the level of taxation on the dynamics of the main macroeconomic indicators in the budget process are proposed.