Обґрунтування економічних та фінансових регуляторів, що використовуються в моделях ІАСПБ - Кузнєцова, Л.І.; Шинкоренко, Т.П. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
Запропонована та обґрунтована система економічних та фінансових регуляторів, за допомогою яких при розробці прогнозів стає можливим, з одного боку, здійснити попередній візуальний аналіз змін бюджетного процесу під впливом того або іншого регулятора, з іншого боку – визначати такі параметри цих регуляторів, що дозволяють оптимізувати бюджетний процес у конкретних умовах, що дозволяє використовувати економічні моделі ІАСБП як ефективний інструмент макроекономічного та регіонального управління. Для кожного з цих регуляторів визначено інтервал регулювання – шкала найбільш вірогідних або можливих змін у їх значенні. Предложена и обоснована система экономических и финансовых регуляторов, с помощью которых при разработке прогнозов становится возможным, с одной стороны, осуществлять предварительный визуальный анализ изменений бюджетного процесса, происходящих под влиянием того или иного регулятора. С другой стороны – определять те параметры этих регуляторов, которые позволяют оптимизировать бюджетный процесс в конкретных условиях, что позволяет использовать экономические модели ИАСБП как эффективный инструмент макроэкономического и регионального управления. Для каждого из этих регуляторов определен интервал регулирования – шкала наиболее вероятных или возможных изменений в их значениях. Offered and the grounded system of economic and financial regulators by which at development of prognoses becomes possible from one side to carry out the previous visual analysis of changes of budgetary process under act of that or other regulator, de autre part – to determine such parameters of these regulators which allow to optimize a budgetary process in concrete terms, that allows to use the economic models of IASBP as effective instrument macroeconomic and regional.