Використання онтологій у системах підтримки прийняття рішень - Горборуков, В.В.; Стрижак, О.Є.; Франчук, О.В. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
У статті розглядаються питання щодо використання комп’ютерних онтологій у системах підтримки прийняття рішень (СППР). Визначаються структурні компоненти онтологій, які найбільш ефективно застосовувати при формуванні операційного середовища СППР. Описуються множини ієрархій і критеріїв як певних властивостей концептів онтологій. На основі процедури вибору критеріїв задається множина альтернатив, при розгляді якої і виконується прийняття відповідних рішень. В статье рассматриваются вопросы использования компьютерных онтологий в системах поддержки принятия решений (СППР). Определяются структурные компоненты онтологий, которые наиболее эффективно применять при формировании операционной среды СППР. Описываются множества иерархий и критериев как определенных свойств концептов онтологии. На основе процедуры выбора критериев задается множество альтернатив при рассмотрении которой и выполняется принятие соответствующих решений. The article deals with the use of ontologies in computer decision support systems (DSS). Identify the structural components of ontologies, which are most effectively used when forming the operating environment DSS. We describe a set of hierarchies and criteria as specific properties of ontology concepts. Based on the criteria set by the procedure set in an alternative consideration of which is performed decision-making.