Прогнозування бюджетних показників - Скрипниченко, М.І.; Лебеда, Г.Б.; Авксєнтьєв, М.Ю. (Математичне моделювання в економіці, 2013)
У статті представлено економіко-математичні моделі прогнозування розвитку державних фінансів на період до 2014 р. в залежності від динаміки макроекономічних показників, змін нормативно-правових положень стосовно ставок оподаткування, баз оподаткування, пільг і звільнень та підвищення якості адміністрування податків відповідно до концепції бюджетного прогнозування щодо адекватності перспективних оцінок бюджетних показників, які рекомендовано розраховувати на прогнозний період не більше трьох наступних років. Саме тому прогнозні оцінки на останній рік прогнозного періоду можна виконати після отримання та опрацювання задіяних у модельному інструментарії статистичних даних за останній рік звітного періоду. В статье представлены экономико-математические модели прогнозирования развития государственных финансов на период до 2014 г. в зависимости от динамики макроэко-номических показателей, изменений нормативно-правовых положений, относительно ставок налогообложения, баз налогообложения, льгот и освобождений и повышения качества администрирования налогов в соответствии с концепцией бюджетного прогнозирования относительно адекватности перспективных оценок бюджетных показателей, которые рекомендовано рассчитывать на прогнозный период не больше трех следующих лет. Именно поэтому прогнозные оценки на последний год прогнозного периода можно выполнить после получения и обработки задействованных в модельном инструментарии статистических данных за последний год отчетного периода. In the article the economic-mathematical models of prognostication of development of state finances are presented on a period to 2014 depending on the dynamics of macroeconomic indexes, changes of normatively legal positions, in relation to the rates of taxation, bases of taxation, privileges and liberations and upgrading administration of taxes. In accordance with conception of budgetary prognostication in relation to adequacy of perspective estimations of budgetary indexes which it is made to order to count on a prognosis period not more than three next years. For this reason prognosis estimations on the last year of prognosis period it is possible to execute on receipt of the statistical information involved in a model tool for the last year period covered.