Математичне моделювання процесу руху солітона в анізотропному пружному тілі змінної густини - Бомба, А.Я.; Турбал, Ю.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2013)
Розглядаються відокремлені хвилі типу δ-солітонів в анізотропних пружних матеріалах, що задовольняють узагальненому закону Гука. Досліджується поведінки відокремленої хвилі, яка рухається в напрямку зростання густини. Зокрема, змодельовано процес зменшення амплітуди та виникнення цуга нелінійних відокремлених хвиль. In this paper we consider the existence of separate waves like δ-solitone in anisotropic elastic materials which satisfy the generalized Hooke's law. We study the behavior of a solitary wave that moves in the direction of the field density increase. In particular, the process of amplitude reducing and the emergence of Zug nonlinear solitary waves are simulated.