Синтез контуру оптимального релейного регулювання швидкістю для великого оптичного телескопа - Оксентюк, В.М. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2014)
Для перспективного великого оптичного телескопа застосовано безредукторний електропривод, побудований на базі моментного вентильного двигуна з давачем положення ротора. Синтезовано декілька варіантів систем оптимального за швидкодією керування швидкістю виконавчого двигуна телескопа у результаті вирішення задачі аналітичного конструювання регуляторів, стійких при безмежно великому коефіцієнті підсилення за рахунок роботи релейного елемента у ковзному режимі. For the perspective big optical telescopes used direct electric drive, based on a torque brushless motor with rotor position sensor. Several variants of the speed optimal for the executive motor of the telescope speed control was synthesized as a result of solving the problem of regulators analytical design, which are stable in infinitely large gain at the expense of the relay element in the sliding mode.