Модельний аналіз інтенсивності водного потоку при оцінці деформацій русла в місці обтікання донних гряд - Ходневич, Я.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2014)
Наведено результати дослідження інтенсивності руслового потоку при обтіканні донної гряди в залежності від кута її розташування та висоти. Дослідження ґрунтується на чисельному моделюванні сили опору дна в області за донною грядою. Встановлено, що при висоті донної гряди рівній 1/3 глибини потоку найбільш потужні деформації русла можуть відбуватися при її розташуванні під кутом 35–40 градусів до набігаючого потоку. Given are results of study of the intensity of channel stream near the bottom ridge of sediments, depending on the angle of its location and height. The study is based on numerical simulation of the bottom resistance in field of the ridge. It was established that at the height of the ridge equal to 1/3 the depth of the stream most powerful deformations can occur in its location at an angle of 35–40 degrees to the oncoming flow.