Моделювання стаціонарної фільтрації неньютонівських рідин у неоднорідному середовищі - Савіч, В.С.; Ошовська, О.П. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2014)
Розглянуто можливості застосування параметрів ефективної проникності та ефективної в’язкості в математичних моделях процесів фільтрації неньютонівських рідин в однорідних та слоїсто-неоднорідних пористих середовищах. Теоретично отримано залежності, які описують плин неньютонівських рідин за умови введення ефективних проникності та в’язкості, а також експериментально підтверджено вид цих залежностей. Possibility of the use of parameters of effective permeability and effective viscidity is considered in the mathematical models of processes of filtration of non-newtonian liquids in homogeneous and stratified-heterogeneous porous environments. Dependences are got in theory, describing the flow of nonnewtonian liquids on condition of introduction of effective permeability and viscidity, and also the type of these dependences is experimentally confirmed.