Про один підхід до побудови математичної моделі динамічних процесів в пружних системах з урахуванням релаксаційних явищ - Мічуда, О.Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Запропоновано пiдхiд та методику побудови математичної моделi динамiчних механiчних процесiв в деформiвних пружних системах, яка описує у взаємозв’язку поступальну i обертову форми локального руху та, вiдповiдно, локальну змiну об’єму та форми фiзично малих пiдсистем. Сконкретизовано фiзичнi та кiнематичнi спiввiдношення моделi. В межах сформульованої моделi встановлено умови переходу iнерцiйної пружної системи в стацiонарний динамiчний стан. An approach and a methodology are proposed for constructing a mathematical model of dynamical mechanical processes in deformable elastic systems describing the coupled translation and rotational forms of local motion and the corresponding local change of the volume and form of physically small subsystems. Physical and kinematic model relations are constructed. Within the frame of the formulated model, the conditions of transition of the inertial elastic system into a stationary dynamical state are established.