Параметричний резонанс в антиферомагнітній наночастинці - Кондович, С.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Експериментальнi данi припускають iснування впливу форми i розмiрiв зразка на властивостi антиферомагнiтного матерiалу. В роботi теоретично розглянуто вплив ефектiв форми на резонанснi властивостi антиферомагнiтної наночастинки. Змодельовано параметричне пiдсилення коливань вектора антиферомагнетизму пiд дiєю перiодичної в часi механiчної напруги. Продемонстровано можливiсть керування величинами частотних смуг параметричного резонансу пiдбором геометричних параметрiв зразка,
проаналiзовано вплив зовнiшнього магнiтного поля. Экспериментальные данные позволяют предположить наличие влияния формы и размеров
образца на свойства антиферромагнитного материала. В работе теоретически рассмотрено влияние эффектов формы на резонансные свойства антиферромагнитной наночастицы.
Предложен подход для моделирования параметрического усиления колебаний вектора антиферромагнетизма под действием периодического во времени механического напряжения.
Продемонстрирована возможность управления величинами частотных полос параметрического резонанса подбором геометрических параметров образца; проанализировано влияние внешнего постоянного магнитного поля. Experimental data show that the shape and size of a sample can affect the properties of antiferromagnetic materials. We give the theoretical description of the shape effects on resonant properties of an antiferromagnetic nanoparticle. We model the parametric amplification of magnetic oscillations in the presence of a periodic mechanical stress. The dependence of the resonance band width
on the shape constants allows us to control it by choosing a proper sample size and a geometry. The
external magnetic field effect on the frequency bands of a parametric resonance is also discussed.