Газовий осмос і його роль у формуванні газових родовищ Передкарпаття (Україна) - Кушнір, С.В.; Кость, М.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Встановлено, що помiтна диференцiацiя складу газiв можлива лише при вертикальнiй
мiграцiї через достатньо ущiльненi пласти глин. Для пояснення цього ефекту запропонована i теоретично обгрунтована концепцiя газового осмосу в нанопористих глинах.
Вiдзначено, що в частково обезводнених глинистих пластах бароосмос i газовий осмос
можуть спiвiснувати. На прикладi Залужанського газоконденсатного родовища показано, що при появi в розрiзi осмотичних бар’єрiв бароосмотичний профiль для пластових
вод i крива змiни концентрацiї метану в газах розбиваються на кiлька незалежних дiлянок. Заповнення покладiв родовища глибинними газами проходило поетапно, починаючи з колекторiв верхнiх горизонтiв. Установлено, что заметная дифференциация состава газов возможна лишь при вертикальной миграции через достаточно уплотненные пласты глин. Для объяснения этого эффекта
предложена и теоретически обоснована концепция газового осмоса в нанопористых глинах.
Отмечено, что в частично обезвоженных глинистых пластах бароосмос и газовый осмос
могут сосуществовать. На примере Залужанского газоконденсатного месторождения показано, что при появлении в разрезе осмотических барьеров бароосмотический профиль для пластовых вод и кривая изменения концентрации метана в газах разбиваются на несколько
независимых участков. Заполнения залежей месторождения глубинными газами проходило
поэтапно, начиная с коллекторов верхних горизонтов. It is established that the noticeable differentiation of a gas composition is possible only with vertical
migration throughout rather consolidated seams of clays. To explain this effect, we have proposed
and theoretically grounded a concept of gas osmosis in nanoporous clays. It is noted that, in the
partly water-free clay layers, baroosmosis and gas osmosis can coexist. By the example of the
Zaluzhany gas-condensate field, it is shown that, with the appearance of osmotic barriers in the section, a baroosmotic profile for formation waters and a curve of change in the methane concentration
in gases are divided into several independent plots. It is noted that the filling of the reservoir by
deep-seated gas was held in stages, starting from the collectors of the upper horizons.