Леткі компоненти флюїдних включень у мінералах і закритих пор порід перспективно сланцевогазоносних комплексів палеозою Волино-Поділля - Наумко, І.М.; Куровець, І.М.; Куровець, С.С.; Сахно, Б.Е.; Чепусенко, П.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Встановлено перевагу метану (до 100% за об’ємом) та наявнiсть етану, дiоксиду вуглецю та азоту в летких компонентах флюїдних включень у мiнералах i закритих пор аргiлiтiв, перспективних на “сланцевий” газ вiдкладiв палеозою Волино-Подiлля (згiдно
з вперше отриманими даними мас-спектрометричного хiмiчного аналiзу). Низькi значення вiдносної газонасиченостi в аргiлiтах можуть свiдчити про перетворення органiчної речовини як джерела летких сполук при невисоких (переважно лiтостатичних)
тисках, водночас на порядок вищi її величини в прожилковому кальцитi вказують на
приплив глибинних мiгрувальних палеофлюїдiв. Запропоновано ймовiрний механiзм газогенерацiї в поровому просторi порiд перспективно сланцевогазоносних комплексiв. Установлено преобладание метана (до 100% по объему) и наличие этана, диоксида углерода и азота в летучих компонентах флюидных включений и закрытых пор аргиллитов, перспективных на “сланцевый” газ отложений палеозоя Волыно-Подолии (согласно впервые полученным данным масс-спектрометрического химического анализа). Низкие значения
относительной газонасыщенности в аргиллитах могут свидетельствовать о преобразовании органического вещества как источника летучих соединений при невысоких (преимущественно литостатических) давлениях, в то же время на порядок высшие ее величини
в прожилковом кальците указывают на приток глубинных мигрирующих палеофлюидов.
Предложен вероятный механизм газогенерации в поровом пространстве пород перспективно сланцевогазоносных комплексов. The methane predominance has been distinguished (up to 100 vol.%), as well as the presence of
ethane, carbon dioxide, and nitrogen in volatile components of fluid inclusions and closed pores of
argillites in Paleozoic complexes promising for “shale” gas of the Volyn-Podillya (based on data of
mass-spectrum chemical analysis obtained for the first time). Low values of relative gas saturation
in argillites can testify to the transformation of organic matter as a source of volatile components
at low (mainly lithostatic) pressure. At that time, the values of relative gas saturation, being by one
order higher, in the veinlet calcite indicate the influx of deep-seated migrating paleofluids. We have
proposed a possible mechanism of gas generation in a porous space of rocks of complexes promising for “shale” gas.