Дослідження реакцій 2-гетарил-2-(тетрагідро-2-фураніліден)ацетонітрилів з С-нуклеофілами - Мілохов, Д.С.; Хиля, О.В.; Туров, О.В.; Кіндер, Т.Д.; Воловенко, Ю.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Вивчено реакцiї 2-гетарил-2-(тетрагiдро-2-фуранiлiден)ацетонiтрилiв з метиленактивними сполуками як С-нуклеофiлами та запропоновано механiзм їх перебiгу. Розроблено новий препаративний метод отримання полiфункцiональних похiдних конденсованих цiанопiридинiв на основi рециклiзацiї продуктiв приєднання за Мiхаелем замiщених ацетонiтрилiв до 2-гетарил-2-(тетрагiдро-2-фуранiлiден)ацетонiтрилiв. Структуру синтезованих сполук дослiджено на основi даних ЯМР спектроскопiї. Изучены реакции 2-гетарил-2-(тетрагидро-2-фуранилиден)ацетонитрилов с метиленактивными соединениями в качестве С-нуклеофилов и предложен механизм их протекания. Разработано новый препаративный метод получения полифункциональных производных конденсированных цианопиридинов на основе рециклизации продуктов присоединения по Михаэлю замещенных ацетонитрилов к 2-гетарил-2-(тетрагидро-2-фуранилиден)ацетонитрилам. Структура синтезированных соединений исследована на основании
данных ЯМР спектроскопии. The reaction of 2-hetaryl-2-(tetrahydro-2-furanyliden)acetonitriles with methylene active compounds
as C-nucleophiles has been investigated, and the mechanism of the reaction has been suggested. The
base promoted Michael addition of substituted acetonitriles to 2-hetaryl-2-(tetrahydro-2-furanyliden)acetonitriles followed by ring transformations has provided a novel convenient synthetic route to functionalized fused cyanopyridines. The structure of compounds obtained has been established
based on NMR spectroscopy.