Властивості кополімерів на основі олігооксипропіленфумарату, диметакрилат триетиленгліколю та N-вінілпіролідону - Руденчик, Т.В.; Бондаренко, П.О.; Рожнова, Р.А.; Галатенко, Н.А.; Кісельова, Т.О. (Доповіді НАН України, 2013)
За механiзмом радикальної полiмеризацiї методом термостверднення отримано кополiмери на основi олiгооксипропiленфумарату та реакцiйноздатних мономерiв з подвiйними зв’язками (N-вiнiлпiролiдон, диметакрилат триетиленглiколю). Методом IЧ
спектроскопiї дослiджена їх структура та пiдтверджено проходження кополiмеризацiї ненасичених сполук. Встановлений вплив N-вiнiлпiролiдону в системi на мiцнiсть
при розривi, вiдносне подовження при розривi та водопоглинання отриманих кополiмерiв. Фiзико-механiчними дослiдженнями визначено, що оптимальним спiввiдношенням компонентiв є пропорцiя 40 : 40 : 20. По механизму радикальной полимеризации методом термоотверждения получены сополимеры на основе олигооксипропиленфумарата и реакционноспособных мономеров с двойными
связями (N-винилпирролидон, диметакрилат триэтиленгликоля). Методом ИК спектроскопии исследована их структура и подтверждено прохождение сополимеризации ненасыщенных соединений. Установлено влияние N-винилпирролидона в системе на прочность
при разрыве, относительное удлинение при разрыве и водопоглощение полученных сополимеров. Физико-механическими исследованиями определено, что оптимальным соотношением компонентов является пропорция 40 : 40 : 20. By the mechanism of radical polymerization by the method of thermohardening, сopolymers on the
basis of oligooxypropylen fumarate and reactive monomers with double bonds (N-vinyl pyrrolidone,
triethylenglycol-dimethacrylate) are obtained. By the method of IR-spectroscopy, their structure
is investigated, and the passage of copolymerization of unsaturated compounds is validated. The
influence of N-vinylpyrrolidone in the system on the tensile strength, relative elongation, and water
absorption of the obtained copolymers is shown. Physical-mechanical studies have determined that
the optimal ratio of the components is 40 : 40 : 20.