Синтез та люмінесцентні дослідження координаційних сполук лантаноїдів з N,N'-дипіролідино-N''-трихлороацетилфосфортриамідом й диметил-N-трихлороацетиламідофосфатом - Знов'як, К.О.; Овчинніков, В.А.; Мороз, О.В.; Слива, Т.Ю.; Щербацький, В.П.; Поляков, О.І.; Неділько, С.Г.; Амірханов, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Синтезовано координацiйнi сполуки лантаноїдiв ─ перспективнi люмiнесцентнi матерiали ─ загальної формули Ln(L¹)3Phen, Ln(L¹)3Bipyr, Ln2(L²)6Bipyr, Ln(NO3)3(HL¹)3, де HL¹ = CCl3C(O)NHP(O)[N(CH2CH2)2]2 ─ N,N′-дипiролiдино-N′′-трихлороацетилфосфортриамiд, HL² = CCl3C(O)NHP(O)(OCH3)2 ─ диметил-N-трихлороацетиламiдофосфат, Phen = 1,10-фенантролiн, Bipyr = 2,2′-бiпiримiдин. На основi елементного аналiзу та IЧ-спектрiв лiгандiв i комплексiв запропоновано спосiб координацiї лiгандiв та будову координацiйних сполук. Проведено люмiнесцентнi дослiдження металокомплексiв європiю. Coordination compounds of lanthanides, perspective luminescent materials, with the general formula Ln(L¹)3Phen, Ln(L¹)3Bipyr, Ln2(L²)6Bipyr, Ln(NO3)3(HL¹)3, where HL¹ = CCl3C(O)NHP(O)[N(CH2CH2)2]2 ─ N,N′-dipyrolidine-N′′-trichloracetylphosphortriamide, HL2 = CCl3C(O)NHP(O)(OCH3)2-dimetyl-N-trichloroacetylamidophosphate, Phen = 1,10-phenanthroline, Bipyr = 2,2′-bipyrimidine have been synthesized, and their structure and the ligand coordination mode are characterized by element analysis and IR-spectroscopy. The luminescent properties of europium complexes have been studied.