Автоматична оптимізація виконання для задачі метеорологічного прогнозування - Іваненко, П.А.; Дорошенко, А.Ю. (Проблеми програмування, 2012)
У статті розглядається поняття автотюнінгу – сучасного підходу до автоматичної оптимізації обчислювальних задач високої складності. На прикладі прикладної задачі метеорологічного прогнозування демонструється універсалізм та доцільність поєднання двох головних концепцій автотюнінгу, а саме: емпіричного й визначеного керування. Наводяться кількісні та якісні оцінки результатів швидкодії, отриманих у результаті чисельного експерименту. This article describes idea of autotuning – a modern approach to solving problem of optimization of resource-intensive software. By example of meteorological forecast task the flexibility and efficiency of mixing various autotuning conceptions, such as empirical and defined control, are demonstrated. Quantitative and qualitative results of experiment are examined and possible directions for further research are considered.