Ультрафильтрационная очистка жидких радиоактивных отходов от трансурановых элементов и урана с использованием мицеллярного каликс[4]арен-тетрафосфиноксида - Руденко, Л.И.; Джужа, О.В.; Хан, В.Е.; Мирошниченко, С.И.; Кальченко, В.И. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розроблено метод ультрафiльтрацiйного очищення рiдких радiоактивних вiдходiв вiд трансуранових елементiв i урану з використанням селективного мiцелярного комплексоутворювача тетрапропоксикалiкс[4]арен-тетрафосфiноксиду. Коефiцiєнти затримання радiонуклiдiв на полiсульфоновiй мембранi ПС-100 з середнiм дiаметром пор 0,08 мкм дорiвнюють 96–99,7% для трансуранових елементiв та 94–97% для урану. An ultrafiltration method of purification of liquid radioactive waste from transuranium elements and uranium, based on the use of selective micellar complex-forming tetrapropoxycalix [4]arenetetraphosphinoxide, is developed. The coefficients of detention of radionuclides on polysulphone membranes PS-100 with a middle diameter of pores of 0.08 mkm are 96–99.7% for transuranium elements and 94–97% for uranium.