Анатомічні ознаки листків з різних рівнів крони та їх пластичність у Acer platanoides і A. tataricum - Волошина, Н.Ю.; Білявська, Н.О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено 10 анатомiчних показникiв листкiв з верхньої та нижньої частин крони дерев Acer platanoides (тiньовитривалий вид) i A. tataricum (напiвтiньовитривалий вид) та їх iндекси пластичностi. Встановлено, що на верхiвках крони середня товщина листка A. platanoides в 1,3 раза перевищує таку нижнiх листкiв за рахунок збiльшення висоти палiсадної паренхiми (в 1,3 раза) та губчастої паренхiми (в 1,6 раза) i потоншення нижньої епiдерми (в 0,87 раза). Не виявлено рiзницi мiж товщиною верхнiх та нижнiх листкiв у A. tataricum, а також верхньої епiдерми в обох видiв. Види вiдрiзняються за парцiальними об’ємами тканин листкiв вздовж крони, крiм нижньої епiдерми у A. tataricum. Iстотнi вiдмiнностi мiж вивченими видами виявлено в пластичностi 9 з 10 показникiв, тодi як пластичнiсть об’єму мiжклiтинного простору однакова в обох видiв клену. Пластичностi показникiв залежать вiд потреб виду в освiтленнi. We studied 10 anatomical foliage traits and their plasticity indices at top and bottom of Acer trees (A. platanoides, shade-tolerant, and A. tataricum, moderately shade-tolerant). At canopy tops, the thickness of A. platanoides leaves was on average 1.3 times that at bottoms due to the palisade parenchyma 1.3 times higher, the spongy parenchyma 1.6 times higher, and the lower epidermis 0.87 thinner. The thickness of leaves in A. tataricum and the thickness of the upper epidermis in both species were invariant across the crown locations. Species differed in the partial volumes of leaf tissues across the crown, apart from the lower epidermis in A. tataricum. Significant distinctions between the species studied were revealed in intracanopy plasticity for 9 from 10 leaf traits, whereas the plasticity of intercellular spaces’ volumes was similar in both maple species. The trait plasticities were dependent on the species’ light requirements.