Підхід до побудови інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень на основі онтологій - Литвин, В.В. (Проблеми програмування, 2013)
Розглядається підхід до розроблення інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень з використанням онтологій у складі баз знань таких систем. Здійснено класифікацію таких систем з погляду їх функціонування на основі онтологій. Розроблено математичне забезпечення функціонування інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень, яке ґрунтується на онтологіях. Для цього введено поняття адаптивної онтології. Модель адаптивної онтології визначено як розвиток класичної моделі додаванням ваг важливості понять та відношень, які зберігаються в онтології.