Структура гибридов Carassius auratus s. lato × C. carassius (Cyprinidae) в поселениях карасей бассейна Днепра и Северского Донца - Межжерин, С.В.; Кокодий, С.В.; Кулиш, А.В.; Федоренко, Л.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Генетичний, бiологiчний i морфометричний аналiз карасiв водойм України показав наявнiсть гiбридiв двох типiв. Гiбриди C. carassius ─ gibelio-1 ─ це вкрай нечисленнi тетраплоїднi самки, тодi як С. auratus ─ carassius ─ це звичайнi для спiльних поселень батькiвських видiв диплоїднi (85%) i триплоїднi (14%) самки та самцi i поодинокi тетраплоїднi самки. При цьому нi за морфологiчними ознаками, нi за генотипними комбiнацiями диплоїднi i триплоїднi гiбриди С. auratus ─ carassius не вiдрiзняються. Звичайно на них припадає до 5% особин популяцiї i вони можуть зустрiчатися у водоймах, де вiдсутнiй один з батькiвських видiв. В окремих водоймах частка гiбридiв може становити вiд 81 до 100%, причому переважна бiльшiсть гiбридiв ─ диплоїди. Очевидно, самки C. carassius ─ gibelio-1 розмножуються гiногенезом, а в гiбридiв С. auratus ─ carassius вiдбувається як амейотичне розмноження, що приводить до триплоїдiї, так i гiбридогенез. A genetical, biological, and morphometrical analysis of crucian carps from waterbodies in Ukraine discovered the presence of hybrids of two types. Hybrids C. carassius ─ gibelio-1 ─ are extremely scarce tetraploid females, whereas С. auratus ─ carassius ─ are common for cohabitating colonies of parental species diploid (85%) and triploid (14%) females and males, and occasionally met tetraploid females. In addition to that, both morphological features and genetic combinations of the diploid and triploid hybrids of С. auratus ─ carassius are unsuccessful in distinguishing between them. Usually, hybrids comprise 5% of the individuals of a population, but can be met in a waterbody missing one of the parental species. In certain waterbodies, the share of hybrids may reach 81–100%, most of them being diploid. Apparently, females of C. carassius gibelio-1 are reproduced by means of gynogenesis, whereas hybrids С. auratus ─ carassius are featured by ameiosis leading both to either triploidy or hybridogenesis.