Надекспресія адаптерного протеїну Rukl/CIN85 в аденокарциномних клітинах молочної залози людини лінії MCF-7 супроводжується підвищенням їх хіміорезистентності - Пасічник, Г.В.; Поворознюк, О.О.; Горак, І.Р.; Геращенко, Д.С.; Пономаренко, О.В.; Самойленко, А.А.; Биць, Н.В.; Дробот, Л.Б. (Доповіді НАН України, 2013)
Проведено аналiз чутливостi клiтин MCF-7 з надекспресiєю адаптерного протеїну
Rukl/CIN85 до дiї окремих протипухлинних препаратiв, а також дослiджено стан
активностi ланок регуляторних систем, потенцiйно залучених до розвитку хiмiорезистентностi. Встановлено, що надекспресiя Rukl/CIN85 супроводжується пiдвищенням стiйкостi дослiджуваних клiтин до дiї цисплатину та етопозиду, зростанням активностi альдегiддегiдрогенази та АТФ-зв’язувальних касетних транспортерiв. Проведен анализ чувствительности клеток MCF-7 со сверхэкспрессией адаптерного протеина Rukl/CIN85 к действию отдельных противоопухолевых препаратов, а также исследовано состояние активности звеньев регуляторных систем, потенциально вовлеченных
в развитие химиорезистентности. Установлено, что сверхэкспрессия Rukl/CIN85 сопровождается повышением стойкости исследуемых клеток к действию цисплатина и этопозида, увеличением активности альдегиддегидрогеназы и АТФ-связывающих кассетных транспортеров. The analysis of the sensitivity of MCF-7 cells with adaptor protein Rukl/CIN85 overexpression to
certain antitumor drugs is performed, and the activity of components of regulatory systems potentially involved in the development of chemoresistance is investigated. It is found that Rukl/CIN85
overexpression was accompanied by an increased resistance of studied cells to the action of cisplatin and etoposide, as well as by an enhancement of the activity of aldehyde dehydrogenase and ATP-binding cassette transporters.