Кисневозалежні адаптаційні ефекти гіпоксичного тренування при гемічній гіпоксії залізодефіцитного генезу - Лановенко, І.І.; Гащук, Г.П. (Доповіді НАН України, 2013)
У дослiдах на щурах на моделi гемiчної гiпоксiї залiзодефiцитного генезу встановлено
порушення кисневотранспортної функцiї (КТФ) кровi (зменшення доставки i споживання O₂, метаболiчний ацидоз) i значне зниження вмiсту (у 2,7–3,4 раза) в еритроцитах i плазмi кровi стабiльних метаболiтiв оксиду азоту (NO) — нiтриту i нiтрату анiона
(NO⁻₂, NO⁻₃). Iнтервальне гiпоксичне тренування (IГТ) обмежує залiзодефiцит, усуває
недостатнiсть КТФ кровi та вiдновлює продукцiю NO; бiльш сприятливий нормалiзуючий ефект надає IГТ у превентивному режимi. Обгрунтована можливiсть корекцiї гемiчної гiпоксiї при залiзодефiцитнiй анемiї за допомогою застосування гiпоксичного
тренування. В опытах на крысах на модели гемической гипоксиижелезодефицитного генеза установлены
нарушения кислородтранспортной функции (КТФ) крови (уменьшение доставки и потребления O₂, метаболический ацидоз) и значительное снижение содержания (в 2,7–3,4 раза)
в эритроцитах и плазме крови стабильных метаболитов оксида азота (NO) — нитрита
и нитрата аниона (NO⁻₂, NO⁻₃). Iнтервальная гипоксическая тренировка (ИГТ) ограничивает железодефицит, устраняет недостаточность КТФ крови и восстанавливает продукцию NO; более благоприятный нормализующий эффект оказывает ИГТ в превентивном режиме. Обоснована возможность коррекции гемической гипоксии при железодефицитной
анемии с помощью применения гипоксической тренировки. In experiment on rats with modeling haemic hypoxia of iron deficiency genesis, the damage of
oxygen transport function (OTF) of blood (delivery and use O₂ decrease, metabolic acidosis) and
a decrease in the content (by 2.7–3.4 times) of stable metabolites NO (NO⁻₂, NO⁻₃) in erythrocytes
and plasma of blood are determined. The interval hypoxic training (IHT) limits the iron deficiency
and eliminates the insufficiency of OTF of blood and restores blood products NO; more favorable
IHT has a normalizing effect in the preventive mode. The possibility of a haemic hypoxia correction
under iron deficiency anemia by means of the use of hypoxic training is grounded.