Проблема Гібралтару в контексті відносин Великої Британії та Іспанії (1960 – 2010 рр.) - Лесіва, Н.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
Представлена стаття присвячена аналізу еволюції проблеми Гібралтару в контексті іспано-британських відносин другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Зокрема, розглянуто розвиток Гібралтару в історичній ретроспективі, проаналізовано іспанські та британські стратегії вирішення комплексу суперечок гібралтарського «вузла», досліджено вплив Європейського союзу. Представленная статья посвящена анализу эволюции проблемы Гибралтара в контексте испано-британских отношений во второй половине ХХ – начале ХХІ ст. В частности, рассмотрено развитие Гибралтара в исторической ретроспективе, проанализированы испанские и британские стратегии преодоления гибралтарского «узла», исследовано влияние Европейского союза. The given article is devoted to the complex analysis of the Gibraltar problem. The evolution of the problem in the context of relations between Great Britain and Spain are analyzed. The historical overview of Gibraltar’s development is also researched. British and Spanish strategies in field of the Gibraltar problem are compared in the article.