Роль та значення феномену релігійної раціоналізації у формуванні соціальної раціональності - Додонова, В.І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
Стаття присвячена виявленню впливу релігійної свідомості на формування соціальної раціональності сучасного типу. З’ясовується зміст понять «раціональність», «раціоналізація», «модернізація». Вивчаються ознаки раціоналізації, аналізується вплив релігійної раціоналізації на переорієнтацію соціальної поведінки людини. Статья посвящена выявлению влияния религиозного сознания на формирование социальной рациональности современного типа. Выясняется содержание понятий «рациональность», «рационализация», «модернизация». Исследуются признаки рационализации, анализируется влияние религиозной рационализации на переориентацию социального поведения человека. The article is devoted to the exposure of influence of religious consciousness on forming of social rationality of modern type. Concept content of notions rationality, rationalization, and modernization are defined. The signs of rationalization are explored; influence of religious rationalization on refocusing of social behaviour of a man is analyzed.