Роль науки в формировании современных эсхатологических ожиданий - Фоменко, М.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
В статье обсуждается проблема неразрывной связи современной науки с вненаучными формами знания. Результатом этих взаимоотношений является то, что именно наука активно формирует эсхатологические ожидания в обществе, подталкивает человека к эсхатологическому мировосприятию, мироощущению и прогнозированию неизбежного и скорого конца света. У статті обговорюється проблема нерозривного зв’язку сучасної науки з позанауковими формами знання. Результатом цих взаємовідношень є те, що саме наука активно формує есхатологічні очікування в суспільстві, підштовхує людину до есхатологічного світосприйняття, світовідчуття і прогнозування неминучого і швидкого кінця світу. The article focuses on the problem of inextricable connection between modern science and non-scientific forms of knowledge. The result of these interrelations is that just science actively forms the eschatological expectations in the society, pushes a man to eschatological perception of the world, world-view and prediction of the inevitable and quick apocalypse.