Кореляція кристалічної структури та динамічних механічних властивостей нанокомпозитів ЕП — 3%CdO та ЕП — 3%(CdO+ПAн) - Бардадим, Ю.В.; Віленський, В.О.; Гомза, Ю.П.; Керча, Ю.Ю.; Ткаліч, М.Г.; Загорний, М.М. (Доповіді НАН України, 2014)
Вперше проведено рентгеноструктурний аналiз нанокомпозитiв ЕП — 3%CdO та ЕП —
3%(CdO + ПAн). Встановлено, що CdO не змiнює свою кристалiчну кубiчну систему
в складi нанокомпозитiв. Показано, що формування хiмiчної сiтки термореактопласта
приводить до зменшення розмiрiв кристалiтiв CdO з 24,9 до 14,2 нм. Динамiчнi механiчнi дослiдження нанокомпозитiв показали, що формування пiд впливом ПМП або ПЕП зумовлює депресiю модуля еластичностi порiвняно iз зразками, сформованими у звичайних умовах. Енергiю активацiї процесiв склування ЕП можна направлено змiнювати, залучаючи до отверднення фiзичнi поля. Проведен первый этап рентгеноструктурного анализа нанокомпозитов ЕП — 3%CdO та
ЕП — 3%(CdO + ПАн). Установлено, что CdO не изменяет свою кристаллическую кубическую систему. Показано, что формирование химической сетки термореактопласта приводит к уменьшению продольных размеров кристаллитов CdO от 24,9 до 14,2 нм. Динамические механические исследования нанокомпозитов показали, что их формирование под
влиянием ПМП или ПЕП приводит к депрессии модуля эластичности в сравнении с образцами, сформированными в обычных условиях. Оценка энергии активации процесса стеклования ЭП в зависимости от условий отвердения показала, что с использованием физических
полей эту характеристику нанокомпозитов можно направленно изменять. The first stage of the X-ray diffraction analysis of nanocomposites EP — 3%CdO and EP —
3%(CdO+PAn) is carried out. It is established that CdO does not change its crystal cubic system.
Forming the chemical network of Thermoses causes decreasing the longitudinal size of crystals CdO
from 24.9 down to 14.2 nm. The dynamic mechanical study of nanocomposites has shown that their
forming under the action of CMF or CEF leads to a depression of the elasticity modulus in comparison with specimens, which were formed under ordinary conditions. Evaluating the dependence of the energy of activation at the glass transition of EP on the cured conditions shows that the action
of physical fields allows one to directedly change this characteristic of the polymer matrix.