Вплив різних факторів на процес фотодеградації метилоранжу в присутності діоксиду титану та β-циклодекстрину і його похідних - Опанасенко, О.А.; Рябов, С.В.; Сінельніков, С.І.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено дослiдження процесу фотодеградацiї метилоранжу в присутностi TiO₂
та β-циклодекстрину (β-ЦД) i його похiдних. Встановлено, що значно пiдвищують iнтенсивнiсть цього процесу акрилати та малеїнати β-ЦД (майже в 1,5–2,0 раза). Дослiджено фактори, що впливають на перебiг процесу фотодеструкцiї барвника, а саме:
значення pH середовища, концентрацiя та поверхнево-активнi властивостi β-ЦД та його похiдних. Отриманi результати свiдчать про те, що для ефективної фотодеструкцiї метилоранжу оптимальнi значення pH середовища повиннi знаходитися в iнтервалi вiд 3 до 5. Встановлено пряму залежнiсть мiж окремими параметрами поверхнево-активних характеристик β-ЦД та його похiдних. Проведено исследование процесса фотодеградации метилоранжа в присутствии TiO₂
и β-циклодекстрина (β-ЦД) и его производных. Установлено, что значительно повышают
интенсивность этого процесса акрилаты и малеинаты β-ЦД (почти в 1,5–2,0 раза). Исследованы факторы, влияющие на ход процесса фотодеструкции красителя, а именно: значение pH среды, концентрация и поверхностно-активные свойства β-ЦД и его производных.
Полученные результаты свидетельствуют о том, что для эффективной фотодеструкции
метилоранжа оптимальные значения pH среды должны находиться в интервале от 3 до 5.
Установлена прямая зависимость между отдельными параметрами поверхностно-активных характеристик β-ЦД и его производных. The photodegradation process of methyl orange is studied in the presence of TiO₂ and β-cyclodextrin,
and its derivatives. It is found that β-CD’s maleates and acrylates significantly increase the intensity of this process (about 1.5–2 times). The factors such as pH of the medium, the concentration and surface-active properties of β-CD derivatives, which influence the process of passing dye
photodegradation were investigated. The results obtained indicate that the optimum pH of the medium for effective methyl orange destruction ranges from 3 to 5. A direct relationship between the individual parameters of surface-active characteristics of β-CD derivatives is established.