Звільнення питної води від нітратів пробіотиками - Гвоздяк, П.І.; Сапура, О.В.; Коваленко, В.Ф.; Болгова, О.С.; Демчина, В.П. (Доповіді НАН України, 2014)
Вивчали ефективнiсть очищення питної води вiд нiтратiв за допомогою пробiотичних
бактерiй Bacillus subtilis, B. licheniformis, а також Lactobacillus acidophilus, L. bifidus,
L. bulgaricus i Streptococcus thermophilus, якi входять до складу вiдповiдних медичних
препаратiв. Показано, що при повiльному (0,1 м/год) фiльтруваннi води з вмiстом нiтратiв 300–500 мг/дм³ через зернисте (пiсок, активоване вугiлля) та волокнисте (хiмiчне волокно у виглядi носiя ВIЯ) завантаження з попередньо iммобiлiзованими на
них пробiотичними бактерiями концентрацiя нiтратiв зменшувалася до рiвня нижче
2,5 мг/дм³. Життєдiяльнiсть та денiтрифiкуючу здатнiсть мiкроорганiзмiв пiдтримували додаванням до дослiджуваної води етилового спирту в кiлькостi 0,1 см³ на кожнi 100 мг KNO₃. Газ, що утворювався пiд час денiтрифiкацiї, складався на 95–97%
з N₂, незначної кiлькостi CO₂ (0,1–0,3%), iнодi C₂H₄ (<1%), H₂O (2–3%) i не мiстив
H₂, CH₄, H₂S. Бiотестування (на дафнiях, гiдрах, зернах озимої пшеницi) пiдтвердило
високу якiсть i безпечнiсть одержаної в результатi пробiотичної денiтрифiкацiї води. Изучали эффективность очистки питьевой воды от нитратов с помощью пробиотических бактерий Bacillus subtilis, B. licheniformis, а также Lactobacillus acidophilus, L. bifidus,
L. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, которые входят в состав соответствующих медицинских препаратов. Показано, что при медленном (0,1 м/ч) фильтровании воды, содержащей 300–500 мг/дм³ нитратов, через зернистые (песок, активированный уголь) и волокнистую (химическое волокно в виде носителя ВИЯ) загрузки с предварительно иммобилизованными на них пробиотическими бактериями концентрация нитратов уменьшается
до уровня ниже 2,5 мг/дм³. Жизнедеятельность и денитрифицирующую способность микроорганизмов поддерживали добавкой к исследуемой воде этилового спирта в количестве
0,1 см³ на каждые 100 мг KNO₃. Образующийся в результате денитрификации газ состоял на 95–97% из N2, незначительного количества CO₂ (0,1–0,3%), иногда C₂H₄ (<1%),
H₂O (2–3%) и не содержал H₂, CH₄, H₂S. Биотестирование (на дафниях, гидрах, зернах
озимой пшеницы) подтвердило высокое качество и безопасность полученной в результате пробиотической денитрификации воды. We have investigated the purification of potable water from nitrate by means of probiotic bacteria
Bacillus subtilis, B. licheniformis, as well as Lactobacillus acidophilus, L. bifidus, L. bulgaricus,
and Streptococcus thermophilus, which form a part of corresponding medical preparations. It is
shown that the slow (0.1 m • h⁻¹) filtration of water with contents 300–500 mg • l⁻¹ of nitrate
through grains of sand and activated carbon or the chemical fiber under the pretext of carrier
“VIYA” with immobilized probiotic bacteria on them led to a reduction of the nitrate concentration
below 2.5 mg • l⁻¹. Ethanol (0.1 ml to each 100 mg KNO₃) was added to treated water to support
the microbial growth. The denitrification gas consisted of 95 — 97% of N₂, 0.1–0.3% — CO₂,
sometimes C₂H₄ (<1%), and (2–3%) — H₂O and did not contain H₂, CH₄, H₂S. The biotests
showed a high quality and safety of obtained water.