Як впливають екзогенні хімічні чинники на активність геному пшениці? Вивчення з використанням співвідношення РНК/ДНК - Мартиненко, О.І.; Кириленко, Т.К.; Степанюгін, А.В.; Плоднік, Д.П.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено вiдповiдь рослин пшеницi на дiю хiмiчного чинника (метисазон) на рiвнi
реакцiї геному iз залученням спiввiдношення РНК/ДНК. Встановлено диференцiйний
характер функцiонування геному пшеницi в процесi росту за даними спiввiдношення
РНК/ДНК та показниками транскрипцiйної активностi рибосомних генiв. Виявлено
iснування рiзноспрямованих змiн величин спiввiдношення РНК/ДНК та швидкостi росту листкiв у всiх дослiджуваних рослин, що пiдтверджується наявнiстю негативної кореляцiї мiж цими параметрами. Запропоновано величину спiввiдношення РНК/ДНК
використовувати для кiлькiсної оцiнки ступеня впливу хiмiчних чинникiв на функцiональну активнiсть рослинного геному та швидкiсть росту. Исследован ответ растений пшеницы на действие химического фактора (метисазон) на
уровне реакции генома с использованием соотношения РНК/ДНК. Установлен дифференциальный характер функционирования генома пшеницы в процессе роста согласно данным
соотношения РНК/ДНК и показателям транскрипционной активности рибосомных генов.
Выявлено существование разнонаправленных изменений величины соотношения РНК/ДНК
и скорости роста листьев всех исследованных растений, что подтверждается наличием
негативной корреляции между этими параметрами. Предложено величину соотношения РНК/ДНК использовать для количественной оценки степени влияния химических факторов на функциональную активность растительного генома и скорость роста. This paper presents a study of the wheat plant response to the effect of the chemical factor (methisazon) at the level of genome reaction using the RNA/DNA ratio. We established a differential
character of the wheat genome functioning in the process of growth using the RNA/DNA ratio and
indicators of the transcriptional activity of ribosomal genes. We found the opposite directionality of
changes in the RNA/DNA ratio and in the growth rate of leaves in all studied plants. This finding
is supported by the presence of a negative correlation between these parameters. We suggest to use
the RNA/DNA ratio for the quantitative evaluation of the impact level of chemical factors on the
functional activity of the plant genome and the growth rate of plants.