Сучасні аспекти патогенезу та лікування діабетичної нефропатії - Єфімов, А.С.; Цимбал, Т.С. (Доповіді НАН України, 2014)
Проводиться аналiз залежностi концентрацiї трансформуючого фактора росту — бета
(TGF-β1) в сироватцi кровi у хворих на цукровий дiабет типу 1 вiд стадiї дiабетичної
нефропатiї. Сорок пацiєнтiв роздiленi на чотири групи: 1-ша група — хворi на ЦД типу 1 з ДН 3 ст., виявлена вперше, 2-га група хворi на цукровий дiабет типу 1 з ДН
3 ст. в анамнезi, 3-тя група — хворi на цукровий дiабет типу 1 з ДН 4 ст., 4-та група — хворi на цукровий дiабет типу 1 без ДН, 5-та група — контрольна — 10 здорових осiб без ЦД. Проводится анализ зависимости концентрации трансформирующего фактора роста — бета
(TGF-β1) в сыворотке крови у пациентов с СД типа 1 от стадии диабетической нефропатии. Сорок пациентов разделены на четыре группы: 1-я группа — пациенты с СД типа 1 с ДН 3 ст., диагностированной впервые, 2-я группа — пациенты с СД типа 1 с ДН 3 ст.
в анамнезе, 3-я группа — пациенты с СД типа 1 с ДН 4 ст., 4-я группа — пациенты с СД
типа 1 без ДН, 5-я группа — контрольная — 10 здоровых человек без СД. The concentration of TGF–β1 in blood serum of patients with type 1 diabetes mellitus with various
stages of diabetic nephropathy (DN) is measured. 40 patients were conducted: 1 group — patients
with DN of the 3-d stage diagnosed for the first time, 2 group — patients with DN of the 3-d stage
in the anamnesis for the first time, 3 group — patients with diabetic nephropathy with duration
macroalbuminuria, 4 group — patients without DN (positive control), 5 group — healthy volunteers
(negative control).