Формування ціннісних орієнтацій і здорового способу життя на основі Святого Письма - Гнот, С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті наголошено на тому, що людське життя за своєю суттю – труд і боротьба, і допомогти людині може християнська мораль, що виховує такі духовні цінності, які вносять добро в людські душі, і тим самим – в особисті стосунки між ними. Резюмується, що практичне значення буде актуалізоване тоді, коли знання про духовно-моральні цінності на основі Святого Письма трансформуються в особистісні переконання як детермінанти моральної поведінки та органічно поєднуватимуться з особистою доброчинною діяльністю та самовихованням. В статье делается акцент на том, что человеческая жизнь по своей сути – труд и борьба, и помочь человеку может христианская мораль, воспитывающая такие духовные ценности, которые вносят добро в человеческие души и, тем самым, в личные отношения между ними. Резюмируется, что практическое значение будет актуализировано тогда, когда знания о духовно-нравственных ценностях на основе Священного Писания трансформируются в личностные убеждения как детерминанты нравственного поведения и будут органично соединяться с личной благотворительной деятельностью и самовоспитанием. In the article, the author lays emphasis on the idea that human life in its substance is labor and fight, so Christian morality can help a human being. This morality breeds such spiritual values as those ones, which bring good into human soul and individual relations between those souls. It is resumed that practical value will be actual one when knowledge about moral and spiritual values on basis of the Holy Writ becomes personal beliefs and determines morality, connecting to charity and self-education.