Деякі епістемологічні похідні категорії "священне" - Волошин, В.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті аналізуються новітня «історія» та пізнавальні імплікації категорії «священне». Пропонуються схеми, що відображають різні підходи до розуміння сакрального. Вирішуються деякі проблеми епістемології релігії: референції, онтологічних припущень та презумпцій, побудови понятійно-категоріального апарату. В статье анализируются новейшая «история» и познавательные импликации категории «священное». Предлагаются схемы, отображающие различные подходы к пониманию сакрального. Решаются некоторые проблемы эпистемологии религии: референции, онтологических допущений и презумпций, построения понятийно-категориального аппарата. Contemporary history and cognitive implications of the category «sacred» are analyzed. Some schemes, which define different approaches to understanding of sacral, are suggested. Some problems of epistemology of religion are solved. These are the problems of reference, ontological assumptions and presumptions, construction of conceptual andcategorical apparatus.