Страх як дар Святого Духа в доктрині св. Томи Аквінського. Частина перша - Туренко, О.С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У даній статті досліджується значення страху як одного з семи дарів Святого Духа та провідного поняття доктрини св. Томи Аквінського. Того теологічного феномену, який спонукає людину до самовизначення й удосконалення і водночас синхронізує вільну волю та розум індивіда з ключовою метою християнської громади – реалізацією Божого порядку. Робиться висновок, що амбівалентна сила страху як дару Святого Духа заохочує вірянина вільно опановувати його сутнісними колами, які надають людині наснагу здобути духовну довершеність. Водночас раціонально-духовна хода людини колами страху, досягнення стану смиренної доброчинності служать завданню консолідації християнської громади і встановленню єдиновірного Божого порядку у Всесвіті. Статья посвящена исследованию значения одного из семи даров Святого Духа – страха, в доктрине св. Фомы Аквинского. Того теологического феномена, который побуждает человека к самоопределению и совершенствованию, и одновременно синхронизирует свободную волю и разум индивида с ключевой целью христианской общности – реализацией Божьего порядка. Делается вывод о том, что амбивалентная сила страха как дара Святого Духа поощряет верующего свободно овладевать его сущностными кругами, которые предоставляют человеку вдохновение получить духовное совершенство. Вместе с тем рационально-духовное движение человека по кругам страха, достижение состояния смиренной добродетели служат задаче консолидации христианской общины и установлению единоверного Божьего порядка во Вселенной. The article is devoted to the investigation of value of fear, which is oneof the seven gifts of the Holy Spirit in the doctrine of St. Thomas Aquinas.This theological phenomenon prompts a human being to self-determination and self-improvement, and also synchronizes the free will and mind of a person with the key goal of the Christian community, which is the realization of the Holy order. It is concluded that the ambivalent power of fear as a gift of the Holy Spirit encourages the believer to possess his essential circlesfreely that provide inspirationfor getting spiritual perfection. However, the person’s rational and spiritualway in the circles of fear, the achievement of the state of humble virtue servefor the task of consolidation of the Christian community and the establishment of the same faith holy order in the Universe.