Духовно-філософське осмислення трагізму постпросвітницької доби у дзеркалі епістолярію Володимира Свідзінського - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті з філософсько-українознавчих засад досліджується феномен поетичного діаріушу й повсякденного буття визначного поета ХХ ст. – Володимира Свідзінського. Окремо окреслюється сутність світоглядно-буттєвого контексту епохи, в якій був змушений творити митець. Визначені закономірності специфіки духовно-філософського впливу поета на вітчизняну естетику й світобачення. В статье исходя из философско-украиноведческих диспозиций исследуется феномен поэтической деятельности и бытия выдающегося поэта ХХ века Владимира Свидзинского. Отдельно рассматривается сущность мировоззренческо-бытийного контекста эпохи, в которой был вынужден творить художник слова. Определены закономерности специфики духовно-философского влияния поэта на отечественную эстетику и мировоззрение. In the article, phenomenon of poetic activity and existence of the distinguished poet of the XXth century Vladimir Svidzinskij is investigated on the basis of Ukrainian philosophical dispositions. The essence of the world outlook of the age where the poet had to create is also considered. Objective laws for specific characters of the poet’s spiritual and philosophical influence on the native aesthetics and outlook is determined.