Українські переселенці з Польщі на території східних областей УРСР у 1944 – 1947 рр. Сучасна українська історіографія - Байкєніч, Д. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті розглядається проблема українських переселенців із Польщі на території східних областей УРСР у 1944 – 1947 рр. у сучасній українській історіографії. Висвітлюється процес виникнення та становлення проблеми в історіографії. Основна увага приділена науковим працям, які відображають регіональні аспекти процесу розселення, влаштування та адаптації прибулого з Польщі до Сходу УРСР населення. В статье рассматривается проблема украинских переселенцев из Польши на территории восточных областей УССР в 1944 – 1947 гг. в современной украинской историографии. Показан процесс возникновения и становления проблемы в историографии. Основное внимание уделено научным работам, которые отображают региональные аспекты процесса расселения, обустройства и адаптации прибывшего из Польши на Восток УССР населения. The article deals with the problem of Ukrainian immigrants from Poland to the territory of the Eastern regions of the USSR in 1944 – 1947 years in modern Ukrainian history. The process of occurrence and formation of the problem in the historiography is shown. Emphasis is placed on scientific works, which reflect the regional aspects of the resettlement process, development and adaptation of population who had arrived from Poland to the East of the USSR.