Дослідження проблеми взаємостосунків запорізьких і донських козаків у другій половині 1990-х – на початку ХХІ ст. - Гіря, К.С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті розглянуто історіографію взаємин запорізьких та донських козаків (кінець XV – початок XVIII ст.) у другій половині 1990-х – на початку XXI ст. Автор здійснила аналіз історіографічних джерел із вказаної проблеми. Простежено історичні умови розвитку історіографії зазначеної проблеми, встановлено головні аспекти дослідження взаємин запорізьких та донських козаків у другій половині 1990-х – на початку XXI ст., виявлено тенденційність поглядів окремих авторів. В статье рассматривается историография взаимоотношений запорожских и донских казаков (конец XV – начало XVIII в.) во второй половине 1990-х – в начале XXI ст. Автор осуществила анализ историографических источников по данной проблеме. Охарактеризованы исторические условия развития историографии проблемы, установлены главные аспекты исследования взаимоотношений запорожских и донских казаков во второй половине 1990-х – начале XXI в., выявлена тенденциозность взглядов отдельных авторов. In the article, historiography of relations between Zaporozhean and Don Cossacks at the second half of the1990s till the beginning of the ХХIst century is considered. The author makeshistoriographic analysis on the given problem. Historical conditions for the problem are characterized; main aspects of research of this problem in the Russian and Ukrainian historiography are depicted; based approaches of some authors are defined.