Християнсько-гуманістична діяльність В.Г. Короленка доби радикального постпросвітництва: духовна й буттєва ретроспекція у аксіологічному сприйнятті ХХІ ст. - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті вивчаються філософські принципи діяльності українського мислителя та російського письменника, публіциста й громадського діяча В.Г. Короленка в контексті доби революційного постпросвітництва 1917 – 1921 рр. Акцентується увага на іманентно українських духовно-барокових основах світогляду й буття мислителя, що виявлялися у його оцінках реальності доби, що її переживала Україна зламних часів. В статье изучаются философские принципы деятельности украинского мыслителя и российского писателя, публициста и общественного деятеля В.Г. Короленко в контексте эпохи революционного постпросветительства 1917 – 1921 гг. Акцентируется внимание на имманентно украинских духовно-барокковых основах мировоззрения и бытия мыслителя, проявлявшихся в его оценках реальности эпохи, которую переживала Украина времен общественного перелома. In the article, the philosophical principles for activity of the Ukrainian philosopher and Russian writer, pamphleter and public figure V.G. Korolenko are investigated in the contest of the period of revolution post-enlightenment in 1917 – 1921. The main attention is paid to the inherently Ukrainian spiritual baroque background of the mindset and essence of the philosopher, which have place in his evaluation of Ukrainian reality in the period of social crisis point.